Eiwittechnologie

Eiwittechnologie

Eiwit is een onmisbaar bestanddeel van ons voedsel. Het is niet alleen belangrijk voor de voedingswaarde, maar bepaalt ook de structuur en de textuur van voedingsmiddelen. Bij Wageningen University & Research verbeteren we de functionaliteit van plantaardige eiwitten en passen we ze toe om betere plantaardige voedingsmiddelen te ontwikkelen.

Voor een snellere overstap van dierlijk naar plantaardig eiwit in ons voedsel moeten we meer te weten komen over plantaardige eiwitten. Op dit moment is er nog weinig bekend over de balans tussen functionaliteit, opbrengst en kosten bij de extractie van plantaardige eiwitten. Plantaardige alternatieven vormen een nieuwe voedingsmiddelencategorie, en daarom hebben we meer begrip nodig over het eindproduct en over de interactie tussen plantaardige eiwitten en de voedingsmatrix.

De juiste toepassing vinden

Het vinden van de beste toepassing voor een specifiek eiwit-ingrediënt begint bij het extractieproces. We screenen op functionaliteit en kijken naar de interactie tussen ingrediënten binnen een specifiek product. Zo kunnen we u helpen de juiste toepassing te vinden waarin een specifiek plantaardig ingrediënt het best tot zijn recht komt.

Bij Wageningen University & Research definiëren en karakteriseren we functionaliteiten van nieuwe ingrediënten. Dat kan nuttig zijn voor u bij het ontwerp en de optimalisatie van het extractieproces voor een specifieke eiwitbron, waardoor het eiwit beter functioneert in het eindproduct.

Eiwitten zijn veelzijdig en gaan interacties aan met de andere ingrediënten van de voedingsmatrix. Daardoor heeft vervanging van het ene eiwit door het andere al gauw gevolgen voor de voedselstructuur en -textuur. Vanuit onze onderzoekservaring hebben we kennis over de functionaliteit van ingrediënten en begrijpen wij  de interacties  bij toepassing in specifieke voedingsmiddelen. Wij bieden oplossingen voor complexe toepassingen zoals de formulering en verwerking van voedingsmiddelen en het ontwerp en de ontwikkeling van zuivel- en vleesalternatieven, voor een betere textuur en smaak.

Onze expertise

Het expertisegebied Eiwittechnologie houdt zich bezig met de functionaliteit van plantaardige eiwitten en onderzoek naar de manier waarop deze functionaliteit wordt beïnvloed door de samenstelling van het gewas, de verwerkingsomstandigheden bij het winnen van het eiwit, en de toepassing van eiwitten in recepten en producten. Daarbij zijn de twee belangrijkste aandachtsgebieden:

Eiwittechnologie - proces

  • Beter functionerende en lekkerder smakende plantaardige eiwitten (via veredeling of rassenscreening)
  • Invloed van de omstandigheden bij de grondstofverwerking op de functionaliteit van het eiwitingrediënt
  • Milde fractionering en conservering
  • Invloed van zuiverheid en rendement op de eiwitfunctionaliteit
  • Structuren van eiwitten tot bijvoorbeeld vleesvervangers

Eiwittechnologie - product:

  • Eiwitfunctionaliteit (high-throughput-screening)
  • Eiwitfunctionaliteit in een voedingsmatrix
  • Interacties met andere ingrediënten
  • Invloed van de eiwitstructuur op de verteerbaarheid

Het onderzoek van Eiwittechnologie is met name gericht op plantaardige eiwitten, maar we kijken ook naar dierlijke eiwitten, bijvoorbeeld om kennis op te doen over de uitwisselbaarheid van eiwitten in toepassingen en interacties tussen eiwitten en andere ingrediënten.

Het expertisegebied Eiwittechnologie werkt nauw samen met de voedseltechnologie-expertisegebieden Voedselverwerkingstechnologie en Product Physics & Applicatie, het expertisegebied Voedselinformatica (datawetenschap) en het BBP-expertisegebied Fractioneren van biomassa, en met Wageningen Plant Research. Het expertisegebied ondersteunt de programma’s Proteins for Life en Duurzaam en gezonde voeding.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.