Hernieuwbare materialen

Renewable Plastics

Plastics zijn onmisbaar in onze maatschappij. Het zijn functionele materialen met veel toepassingen waarvoor we nog geen duurzame alternatieven hebben. Vrijwel alle plastics worden gemaakt van fossiele grondstoffen. Ze zijn niet altijd recyclebaar en doorgaans slecht afbreekbaar in het milieu. In een circulaire economie is behoefte aan meer duurzame oplossingen. Daarom werkt Wageningen Food & Biobased Research aan de ontwikkeling van plastics uit hernieuwbare grondstoffen, die goed recyclebaar zijn en niet accumuleren in het milieu.

Lees meer

Plastics in een circulaire economie

Hernieuwbare of biobased plastics worden niet gemaakt uit eindige grondstoffen zoals aardolie, maar uit hernieuwbare grondstoffen van biologische oorsprong. Ze spelen daarmee een belangrijke rol in de circulaire plastics economie. Biobased plastics kunnen bijvoorbeeld worden geproduceerd uit suikers en vetzuren afkomstig van (landbouw)reststromen. Deze grondstoffen kunnen vaak onder mildere condities worden verwerkt dan in de petrochemie gebruikelijk is: bij lagere temperatuur of druk en zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.

Wij werken zowel aan drop-in biobased plastics (chemisch identiek aan fossiele kunststoffen) als aan nieuwe plastics met specifieke eigenschappen. Voordeel van drop-in biobased plastics is dat er geen aanpassingen nodig zijn in productontwerp en plasticverwerkingsprocessen. We focussen ons in dit geval specifiek op het efficiënt produceren van biobased monomeren (bouwstenen). Een voorbeeld is PET dat goed recyclebaar is binnen de bestaande infrastructuur en waarvan de milieu-impact kan worden verlaagd door het van hernieuwbare grondstoffen te maken (‘Bio-PET’).

100% Circulaire materialen

Voorbeelden van ”nieuwe” hernieuwbare plastics zijn polymelkzuur (PLA), zetmeelplastics en polyhydroxyalkanoaten (PHA’s). Deze materialen zijn zowel biobased als composteerbaar / biodegradeerbaar. We ontwikkelen nieuwe producten op basis van deze materialen waarbij we gebruikmaken van specifieke eigenschappen en voordelen van deze materialen. Daarbij streven we ernaar dat biobased plastics aan het einde van de levensduur volledig recyclebaar zijn naar hun oorspronkelijke bouwstenen (monomeren). Zo kunnen er weer nieuwe plastics van worden gemaakt.

Wanneer recycling niet mogelijk is, of wanneer er een grote kans is dat producten in de natuur terechtkomen, moeten plastic producten biologisch afbreekbaar zijn, zodat geen ophoping in het milieu plaatsvindt.

Betrokken in de hele waardeketen

Wageningen Food & Biobased Research heeft een ruime expertise op het gebied van het ontwikkelen van hernieuwbare plastics. Meestal gaat het dan vooral om thermoplasten zoals polyesters of nylons. Ze worden toegepast in bijvoorbeeld verpakkingen, landbouwplastics en in synthetische vezels voor textiel. We kiezen daarbij voor een brede, multidisciplinaire aanpak en betrokkenheid in de gehele waardeketen: van de selectie van grondstoffen via de productie van chemische bouwstenen tot de polymerisatie en de toepassing in producten, tot en met de end-of-life opties.

Dankzij onze expertise in alle onderdelen van de levensduur van de plastics kunnen we ons richten op alle actieve doelgroepen in de keten:

  • Producenten en leveranciers van biomassa die willen weten of er hoogwaardige toepassingen zijn te bedenken voor hun grondstoffen;
  • Chemiebedrijven die bouwstenen voor de kunststofindustrie willen verduurzamen;
  • Kunststofproducenten die nieuwe grondstoffen willen gebruiken;
  • Producenten die nieuwe materialen willen toepassen in bijvoorbeeld verpakkingen, landbouwproducten en medische hulpmiddelen;
  • Brand owners die circulaire ambities hebben;
  • Beleidsmakers die de verduurzaming van de plastic-industrie willen stimuleren.

Werken aan oplossingen

Binnen dit onderzoeksprogramma werken we onder andere aan onderstaande oplossingen.