Eiwit

Voedingskwaliteit van Eiwit

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwmaterialen voor het menselijk lichaam en leveren 9 essentiële aminozuren die mensen niet zelf kunnen aanmaken. De meeste dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren en zijn relatief licht verteerbaar. Veel plantaardige eiwitten bevatten weinig aminozuren en sommige zijn moeilijker te verteren vanwege de plantencel matrix en/of de aanwezigheid van anti-nutritionele factoren. Terwijl de meeste volwassenen in rijke landen meer dan voldoende eiwitten uit voldoende gevarieerde bronnen halen, doen specifieke doelgroepen zoals ouderen dat niet. Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt kennis om de voedingskwaliteit van eiwitten uit verschillende bronnen beter te begrijpen en om partners te helpen duurzame, voedzame producten te ontwikkelen voor hun consumenten.

Beschikbaarheid van eiwitten: van literatuuronderzoek tot klinische studie

Van literatuuronderzoek, biochemische analyse tot aan korte en lange termijn klinische studies bij mensen: Wageningen Food & Biobased Research is een betrouwbare en internationaal erkende partner voor bedrijven die eiwitten en eiwitrijke producten ontwikkelen. Onze experts voeren al tientallen jaren klinisch onderzoek uit, waaronder talloze studies waarin eiwitten uit verschillende traditionele en nieuwe bronnen worden vergeleken. Wageningse voedingsdeskundigen en fysiologen werken nauw samen met product- en procestechnologen die wereldwijd erkende expertise in eiwitten bieden.

Eiwit voor kinderen, ouderen en topsporters

Hoe kan eiwitsuppletie spierverlies bij ouderen voorkomen? Welke eiwitten zijn het meest geschikt om spierherstel na inspanning te bevorderen? Producten ontwikkelen voor speciale doelgroepen is een complexe taak. Wageningen Food & Biobased Research helpt eiwitleveranciers en voedingsbedrijven de gezondheidseffecten van eiwitten te begrijpen en wetenschappelijk te onderbouwen en producten te ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften van de juiste doelgroepen. Dit vergroot de kans dat nieuwe eiwitten en eiwitrijke producten door de overheid worden goedgekeurd en vergroot de kans op succes in de markt.

Duurzame toekomstige eiwitten

Het begrijpen van de voedingswaarde en biologische activiteit van eiwitten uit duurzame bronnen zoals insecten, peulvruchten en micro-organismen was het doel van Sustainable Future Proteins (2016-2019). Dit project - een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, het Utrechts Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen, technologieleveranciers en voedingsbedrijven - heeft onder meer een toolbox ontwikkeld. Hiermee kan, via een snelle en efficiënte assessment, worden beoordeeld in hoeverre duurzame eiwitten minder duurzame opties kunnen vervangen in een product of dieet.

Een innovatief, wetenschappelijk onderbouwd programma ontwikkelen waarin ouderen regelmatig aan krachttraining doen en een eiwitrijk dieet volgen, dat was het doel van ProMuscle in Practice (2016-2019), een samenwerking tussen Wageningen Food & Biobased Research, de Alliance Nutrition Gelderse Vallei en een aantal voedingsbedrijven en zorgverzekeraars.

Meer weten?

Wilt u eiwitrijke producten maken met wetenschappelijk bewezen gezondheidseffecten voor ouderen, kinderen en andere bijzondere doelgroepen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.