waarde halen uit rest- en zijstromen

Waarde halen uit rest- en zijstromen

Rest- en zijstromen van landbouw, voedingsindustrie en landschapsbeheer vormen nu vaak een grote kostenpost. In potentie kunnen boeren, industriële bedrijven en overheden waarde uit deze stromen halen, met positieve effecten voor natuur en klimaat. We hebben deze waardevolle biomassa bovendien hard nodig, want grondstoffen worden schaars. Wageningen Food en Biobased Research brengt de kansen van volledig gebruik in kaart en hoe partners deze kansen kunnen verzilveren.

Van kostenpost naar waardevol product

Loof van suikerbieten, tomatenstengels, tarwestro, snij- en snoeiafval, bermgras, fruit- en groente pulp: het zijn voorbeelden van organische stromen die vaak alleen tegen hoge kosten te verwerken of af te voeren zijn. Steeds meer bedrijven zien terecht in dat ze juist een enorme potentie hebben om hernieuwbare producten mee te maken. Denk aan natuurlijke vezels, eiwitten, fermenteerbare suikers, lijmen en bio-afbreekbare plastics of aan ingrediënten voor geneesmiddelen en humane voeding. Op deze manier kan een kostenpost transformeren in een waardevol product dat bijdraagt aan onze duurzame circulaire ambities. Maar waar begin je als met een dergelijke reststroom aan de slag wilt? Welke potentiele toepassingen zijn er en welke uitdagingen? En is het financieel haalbaar? Dit zijn vragen waar betrokken partijen mee te maken krijgen. Zij willen ook weten hoe de waardeketen verandert, welke onderzoeken al zijn uitgevoerd en met welke wet- en regelgeving zij te maken krijgen. En kunnen zij de potentiële duurzaamheidswinst kwantificeren en gebruiken als verkoopargument?

Levensvatbare nieuwe ketens voor biomassa

Wageningen Food & Biobased Research bestudeert het geheel van de biomassa. We kennen de specifieke eigenschappen en functionaliteiten van de verschillende componenten en de interacties tussen deze componenten. We werken samen met klanten die op zoek zijn naar een betere valorisatie van hun nevenstromen. We helpen hen bij het vinden van nieuwe toepassingen en ontwikkelen verwerkingsroutes om daar te komen. Daarbij streven we niet alleen naar economische haalbaarheid, maar ook naar betere kwaliteit en meer duurzaamheid. Een groot voordeel is dat we de gehele waardeketen te overzien, van oogst of zelfs daarvoor tot producent en consument. Juist door onze integrale aanpak met een breed scala aan specialismen, kunnen wij samen met partners innovatieve én levensvatbare nieuwe ketens creëren.

Greenprotein en Binderless Board

Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van het proces om Rubisco eiwitten te winnen uit suikerbietenblad: Greenprotein. Dit blad blijft na de oogst op het land liggen en draagt nauwelijks bij aan herbemesting van het land. Maar door het rottingsproces verdwijnt er veel CO2 in de lucht en spoelt stikstof en fosfaat naar het grondwater. Samen met enkele MKB-ondernemers en Cosun heeft hebben we een proces ontwikkeld om de eiwitten uit het blad te winnen waarbij de functionaliteit intact blijft. Zo ontstond een rendabel proces waarbij de gewonnen eiwitten gebruikt kunnen worden als vervanger van dierlijke eiwitten in voedingsproducten als ijs, koekjes en vleesvervangers. Cosun bouwt op dit moment aan een demonstratiefabriek.

In het project Binderless Board komen twee restfracties bij elkaar. Vezels uit lignocelluloshoudende stromen, zoals gras of tomatenplanten, zijn goed bruikbaar voor plaatmaterialen maar hebben nog wel lijm nodig om een geheel te vormen. Wageningen Food & Biobased Research heeft een proces ontwikkeld om lignine uit dezelfde lignocellulose te winnen die geschikt is als lijm om die vezels te binden, resulterend in een volledig biobased plaatmateriaal.

Samenwerken

Heeft u reststromen en wilt u die van kostenpost omturnen naar waardevolle producten? Ziet u kansen om uw circulaire ambities te verwezenlijken met uw biomassa? Wageningen Food & Biobased Research helpt u graag om de mogelijkheden inzichtelijk te maken en u te ondersteunen bij de ontwikkeling van waardevolle, duurzame toepassingen.