Voeding en ouderen

Dossier

Voeding en ouderen

Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effect van voeding in het optimaliseren van de gezondheid van ouderen. Dit dossier geeft een overzicht van al het onderzoek naar voeding en ouderen binnen Wageningen University & Research.

Gezond ouder worden

De Nederlander wordt steeds ouder. Tegenwoordig ligt de gemiddelde levensverwachting rond de tachtig jaar. Een prettig vooruitzicht tenminste als dat ouder worden gepaard gaat met vitaliteit en welzijn. Wageningen University & Research onderzoekt hoe ouderen gezond ouder kunnen worden.

Evidence-based productontwikkeling

Senioren zijn voor fabrikanten, overheden en voorlichtingsinstanties een interessante doelgroep. Er liggen volop marktkansen en er is veel gezondheidswinst te behalen bijvoorbeeld door ondervoeding bij ouderen te voorkomen. Uitdaging voor fabrikanten, overheden en voorlichtingsinstanties is om producten te ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke wensen en behoeften van deze doelgroep zoals verminderen van de eenzaamheid, verbeteren van het fysiek functioneren en voedingsmiddelen met de juiste smaakbeleving.

Het monitoren van voedingsstatus en beweging van thuiswonende ouderen wordt gedaan via E-health tools. Zo kan er op tijd worden ingegrepen als er signalen zijn van ondervoeding en inactiviteit. Cater with Care ontwikkelt en test verrijkte voedingsmiddelen die passen in een gewoon eetpatroon om daarmee gezondheidswinst bij ouderen en patiƫnten te behalen.

Voedselkeuze en eetgedrag van ouderen

Wageningen Food & Biobased Research meet hoe ouderen voedingsmiddelen waarderen en hoe zij er in de praktijk mee omgaan. Ons consumentenonderzoek levert betrouwbare informatie op waarmee fabrikanten hun producten optimaal kunnen afstemmen op de doelgroep. Overheden en maatschappelijke organisaties kunnen met deze inzichten doeltreffend beleid ontwikkelen, bijvoorbeeld om ouderen gezond te laten eten.

Meer informatie