Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiƫnte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiƫnter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Validation of an ultra-wideband tracking system for recording individual levels of activity in broilers
Animals (2019), Volume: 9, Issue: 8 - ISSN 2076-2615 -
The impact of non-additive effects on the genetic correlation between populations
In: Book of Abstracts of the 70th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086863396 - p. 596-596. -
Classifying true and false reciprocal translocation breakpoints from whole genome sequence data using deep learning
In: ICQG6 Book of Abtracts 2020 - Cobb - p. 107-107. -
Genome-Wide Assessment of DNA Methylation in Chicken Cardiac Tissue Exposed to Different Incubation Temperatures and CO2 Levels
Frontiers in Genetics (2020), Volume: 11 - ISSN 1664-8021 -
Potential of DNA pooling to include crossbred slaughterhouse data in genomic prediction of purebreds
In: Book of Abstracts of the 71st Annual Meeting of the European Federation of Animal Science - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086863495 - p. 288-288. -
Genetic change of resilience within and between lactations in dairy cattle
-
Resilience indicators for dairy cattle based on longitudinal milk yield data
-
Expert locomotion score prediction based on IMU data with machine learning in turkeys
-
Storing, combining and analysing turkey experimental data in the Big Data era
Animal (2020), Volume: 14, Issue: 11 - ISSN 1751-7311 - p. 2397-2403. -
Functional and population genetic features of copy number variations in two dairy cattle populations
BMC Genomics (2020), Volume: 21, Issue: 1 - ISSN 1471-2164