Radio & TV

Martine van der Ploeg over het gebruik van regenwater in tijden van droogte

Moeten we meer doen met de 35 miljard kuub regenwater die jaarlijks in Nederland valt? Die vraag stelde Nieuws BV aan Martine van der Ploeg, hoogleraar Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer aan Wageningen University & Research. Om de vraag in perspectief te zetten, moet je eerst kijken naar waar de regen valt, stelt Van der Ploeg.

In een droog jaar zie je dat alle neerslag die valt op landelijk gebied, nodig is om de planten te laten groeien
Martine van der Ploeg

“Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen landelijk en stedelijk gebied. In Nederland hebben we ongeveer een kwart van het landoppervlak bebouwd. Daar wordt inderdaad heel veel water afgevoerd. In het niet bebouwde oppervlak, wat toch het grootste deel van Nederland is, valt de regen op de bodem. Dat wordt voor het overgrote deel opgenomen door de bodem en gebruikt door de planten die daar groeien. Wat er overblijft gaat naar het grondwater en dat gebruiken wij weer voor drinkwater en sproeien in de zomer. In een droog jaar zie je dat alle neerslag die valt op landelijk gebied, eigenlijk nodig is om de planten te laten groeien.”

Volgens de hoogleraar moeten we in Nederland goed nadenken over hoe we om moeten gaan met droogtes, simpelweg omdat deze vaker voor gaan komen, maar ook met overvloedige regenval, omdat Nederland een deltagebied is.

Beluister het fragment:

Van de Regenwater Alliantie moeten we meer gebruik van ons regenwater maken - NPO Radio 1

Lees meer