Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiƫnte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiƫnter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Genomic predictions for dry matter intake using the international reference population of gDMI
-
Genomic predictions for dry matter intake using the international reference population of gDMI
In: Proceedings of the The 2014 Interbull Meeting - p. 94-99. -
Assessment of the relation between methane concentrations and the methane flux of an artificial reference cow
-
International genetic evaluations for feed intake in dairy cattle through the collation of data from multiple sources
Journal of Dairy Science (2014), Volume: 97, Issue: 6 - ISSN 0022-0302 - p. 3894-3905. -
Assessment of the relation between methane concentrations and the methane flux of an artificial reference cow
-
Measures of correctness of genotype imputation in the context of genomic prediction
-
Consequences of splitting whole-genome sequencing effort over multiple breeds on imputation accuracy
BMC Genetics (2014), Volume: 15 - ISSN 1471-2156 -
Genetic parameters across lactation for feed intake, fat and protein corrected milk, and live weight in first parity Holstein cattle
Journal of Dairy Science (2014), Volume: 97, Issue: 9 - ISSN 0022-0302 - p. 5851-5862. -
Accuracy of imputation to whole-genome sequence data in Holstein Friesian cattle
Genetics, Selection, Evolution (2014), Volume: 46 - ISSN 0999-193X -
Effect of Genetic Architecture on Accuracy of Multi Breed Genomic Prediction