Fraude en voedselveiligheid

Over deze expertise
In het kort- Ontwikkelen van methoden
- Vingerafdrukken
- Analyses en statistiek
Voedselfraude kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is dan namelijk niet bekend wat er precies in het product zit of waar het vandaan komt. Er kunnen schadelijke stoffen in zitten of stoffen waar mensen allergisch voor zijn. Ook kunnen producten die eigenlijk over datum waren opnieuw verkocht worden.
Over de expertise
Er is sprake van voedselfraude wanneer er opzettelijk veranderingen aan voedingsmiddelen worden aangebracht voor financieel gewin. Het kan van toepassing zijn op het voedsel zelf, maar ook op de productie of verpakking ervan. Denk bijvoorbeeld aan vervanging van een ingrediënt of onjuiste vermelding van productiewijze of herkomst. Het onderzoek van Wageningen Food Safety Research naar fraude met voedsel richt zich vooral op het ontwikkelen van methoden om fraude op te sporen
Voorbeelden van voedselfraude zijn:
- paardenvlees als rundvlees verkopen;
- water toevoegen om vlees of vis zwaarder te maken;
- eieren biologisch noemen als ze dat niet zijn;
- een onjuist land van herkomst vermelden bij schelpdieren.
Om voedselfraude aan te kunnen tonen, zijn veelal zogenaamde analytische vingerafdrukken nodig. Die kunnen we bepalen door zowel simpele als geavanceerde analysetechnieken te combineren met statistiek. Zo zien we bijvoorbeeld of een ei wel echt biologisch is en wat de herkomst van een partij cacaobonen is.
Hoe WFSR fraude opspoort
Denk aan vervanging van (dier)soorten, toegevoegde stikstofvervangers in melk, extra vocht in vlees, functionele componenten in bijzondere honing en kunstmest, toegevoegde kunstmest in dierlijke mest, bepaalde vetten in diervoeders.
Speciale kenmerken van ontdooide vis versus verse vis, boerenkaas gemaakt van verhitte melk in plaats van rauwe melk.
Denk aan biologisch eieren versus gangbare eieren, vlees met dierenwelzijnsterren, gekweekte vis of wilde vis.
Onderzoek aan de bodemsamenstelling en klimatologische omstandigheden om de herkomst van bij voorbeeld bananen, koffiebonnen en cacaobonen te herleiden.
Met DNA-methoden kunnen we vaststellen welke plantaardige of dierlijke grondstoffen in een product aanwezig zijn. Zo tonen we bijvoorbeeld aan of vlees van koe of paard komt, of vis schol of schar is. Dit werkt bij eenvoudige producten (zoals een visfilet of bes) én bij complexe mengsels (zoals gehakt of ragout). Ook kunnen we nagaan of een etiket klopt en of er allergene ingrediënten, zoals pinda’s of citrusvruchten, aanwezig zijn.
Aanvullende producten en diensten (3)
Neem contact op met onze expert
Heeft u vragen over ons onderzoek naar voedselfraude of wilt u meer weten over onze analysemethoden? Neem contact op met onze expert.
AM (Annemieke) Pustjens-D' Hamecourt, PhD MSc
Teamleider Authenticiteit & Nutrienten


