Ga naar de inhoud

Fraude en voedselveiligheid

testen zalm voedselveiligheid

Over deze expertise

In het kort
  • Ontwikkelen van methoden
  • Vingerafdrukken
  • Analyses en statistiek
Inleiding

Voedselfraude kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het is dan namelijk niet bekend wat er precies in het product zit of waar het vandaan komt. Er kunnen schadelijke stoffen in zitten of stoffen waar mensen allergisch voor zijn. Ook kunnen producten die eigenlijk over datum waren opnieuw verkocht worden. 

Over de expertise

Over de expertise

Er is sprake van voedselfraude wanneer er opzettelijk veranderingen aan voedingsmiddelen worden aangebracht voor financieel gewin. Het kan van toepassing zijn op het voedsel zelf, maar ook op de productie of verpakking ervan. Denk bijvoorbeeld aan vervanging van een ingrediënt of onjuiste vermelding van productiewijze of herkomst. Het onderzoek van Wageningen Food Safety Research naar fraude met voedsel richt zich vooral op het ontwikkelen van methoden om fraude op te sporen 

Voorbeelden van voedselfraude zijn:

  • paardenvlees als rundvlees verkopen;
  • water toevoegen om vlees of vis zwaarder te maken;
  • eieren biologisch noemen als ze dat niet zijn;
  • een onjuist land van herkomst vermelden bij schelpdieren.

Om voedselfraude aan te kunnen tonen, zijn veelal zogenaamde analytische vingerafdrukken nodig. Die kunnen we bepalen door zowel simpele als geavanceerde analysetechnieken te combineren met statistiek. Zo zien we bijvoorbeeld of een ei wel echt biologisch is en wat de herkomst van een partij cacaobonen is.

Hoe WFSR fraude opspoort

Neem contact op met onze expert

Contact

Heeft u vragen over ons onderzoek naar voedselfraude of wilt u meer weten over onze analysemethoden? Neem contact op met onze expert.

AM (Annemieke) Pustjens-D' Hamecourt, PhD MSc

Teamleider Authenticiteit & Nutrienten

Gerelateerde expertises

Gerelateerde expertises