Biomoleculaire voedselveiligheid

Over deze expertise
In het kort- Potentiële gevaren in kleinste bouwstenen van voedsel
- GGO’s
- Biotechnische innovaties
- Onbekende stoffen en fraude
Bij Wageningen Food Safety Research (WFSR) richten we ons op biomoleculaire voedselveiligheid. We onderzoeken mogelijke gevaren op het niveau van de allerkleinste bouwstenen van voedsel, zoals DNA, RNA en eiwitten. Dit betreft onder andere ziekteverwekkers (zoals bacteriën en virussen), genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), allergenen en de echtheid van een product – bijvoorbeeld of een ei biologisch is of niet.
Over de expertise
Om dit soort aspecten te meten, gebruiken we moleculaire en biotechnologische technieken zoals DNA- en RNA-analyses PCR-analyse, next generation sequencing (NGS) en massaspectrometrie.
GGO’s
Naast het opsporen van ggo’s heeft WFSR een belangrijke taak in het beoordelen van de veiligheid van ggo’s in voedsel en diervoeders. Hiervoor voeren we risicobeoordelingen uit van ggo’s waarvoor toelating is aangevraagd onder Europese regelgeving.
Biotechnologische innovaties
Verder onderzoeken we biotechnologische innovaties om na te gaan of deze ontwikkelingen consequenties hebben voor de veiligheid en de regelgeving van voedsel en diervoeders. Middels deze expertise en biomoleculaire tecnieken controleert WFSR of etiketten kloppen en of voedsel veilig is voor mens en dier.
Onbekende stoffen en fraude
Ook ontwikkelen we nieuwe meetmethoden om onbekende stoffen te herkennen en fraude te voorkomen. Door deze expertise, slimme technologie en betrouwbare analyses helpt WFSR overheden en bedrijven om snel en nauwkeurig in te grijpen bij mogelijke risico’s. Zo werkt WFSR elke dag aan een transparante, eerlijke en veilige voedselketen.
Aanvullende producten en diensten (3)
Neem contact op met onze expert
Heeft u een vraag over biomoleculaire voedselveiligheid? Neem dan contact op.
dr. CHM (Tineke) Papavoine
WR Groepshoofd


