Chemische voedselveiligheid

Over deze expertise
In het kort- Analyses van chemische stoffen
- Ontwikkelen van analysemethodes
- Trends in kaart brengen
- Inzicht in verspreiding
- Overheid adviseren
De veiligheid van ons voedsel en diervoeders wordt onder andere bepaald door de (ongewenste) aanwezigheid van chemische stoffen zoals pesticiden, geneesmiddelen, natuurlijke gifstoffen en organische verontreinigingen zoals PFAS. Wageningen Food Safety Research (WFSR) draagt bij aan de chemische voedselveiligheid door methodes te ontwikkelen en analyses uit te voeren om deze stoffen te kunnen detecteren.
Over deze expertise
Bij chemische verontreinigingen in voeding moet je denken aan:
- Milieucontaminanten: stoffen die bijvoorbeeld door lozing in het milieu voorkomen zoals PFAS , dioxines en zware metalen.
- Procescontaminanten: stoffen die ontstaan tijdens het bewerkingsproces van voedsel, bijvoorbeeld door verhitting.
- Residuen: stoffen die bewust worden toegepast in de voedselproductieketen, zoals pesticiden en antibiotica, en in het voedsel achterblijven.
- Natuurlijke toxines: giftige stoffen die door bijvoorbeeld planten, schimmels en waterorganismen worden geproduceerd.
- Radionucliden: stoffen die radioactieve straling uitzenden.
Al deze stoffen kunnen op verschillende manieren in voedsel terechtkomen: via de teelt, tijdens de verwerking of door milieu-invloeden. Naast het analyseren van de aanwezigheid van chemische stoffen in afzonderlijke producten, brengen we ook trends en patronen in kaart en verzamelen we data over chemische verontreinigingen. Zo krijgen we beter inzicht in de verspreiding van stoffen en kan tijdig worden ingegrepen. Hierbij werken we o.a. samen met het NVWA, RIVM en EFSA (European Food Safety Authority).
Aanvullende producten en diensten (3)
Doe inspiratie op
Neem contact op met onze expert
Heeft u een vraag over chemische voedselveiligheid? Neem dan contact op.
dr. A (Arjen) Gerssen
Programmaleider WOT Voedselveiligheid Handhaving / Senior Onderzoeker






