Ga naar de inhoud

Microbiologische voedselveiligheid

microbiologie analyse

Over deze expertise

In het kort
  • Virologie
  • Bacteriology
  • Antimicrobiële resistentie onderzoek
  • Genomics
Inleiding

Wageningen Food Safety Research (WFSR) onderzoekt dagelijks de veiligheid van ons voedsel. Dat doen we ook op het gebied van microbiologische gevaren. We testen producten op bacteriën en virussen, zoals Salmonella in kip of norovirus in oesters. Ook analyseren we antibioticaresistente bacteriën. 

Over de expertise

Over de expertise

Het microbiologisch onderzoek van WFSR gaat verder dan het testen van producten op ziekteverwekkers. We analyseren gegevens, volgen trends en vergelijken genetische codes van pathogenen. Zo sporen we besmettingsbronnen op in samenwerking met NVWA, RIVM en GGD. Ook onderzoeken we bacteriën op antimicrobiële resistentie. Daarmee dragen we bij aan voedselveiligheid in Nederland en Europa.

100.000 analyses per jaar

Als partner voor voedselveiligheid ondersteunen we de overheid bij de uitvoering van wet- en regelgeving. Onze onderzoekers voeren jaarlijks honderdduizenden analyses uit. Onze laboratoria zijn ISO 17025-geaccrediteerd (RvA nummer L014), wat de kwaliteit van ons onderzoek waarborgt.

Microbiologie en voedselveiligheid

Lees meer over onze vier expertises: virologie, bacteriologie, genomics en antimicrobieel resistentieonderzoek (AMR). Ontdek hoe deze disciplines bijdragen aan veilig voedsel.

Isolaten inzenden

Als u afspraken hebt gemaakt over het aanmelden en inzenden van bacteriële isolaten kunt u dat met onderstaand formulier doen.

Analysis of viruses in food by Wageningen Food Safety Research_English subtitles

In deze video wordt uitgelegd hoe Wageningen Food Safety Research virussen in voeding opspoort.

Neem contact op met onze expert

Contact

Heeft u een vraag over microbiologische voedselveiligheid? Neem dan contact op.

 


 

dr. RAM (René) Dirks

Programmaleider WOT-HH microbiologie

Gerelateerde expertises

Gerelateerde expertises