Toxicologie en voedselveiligheid

Over deze expertise
In het kort- Werking van giftige stoffen in lichaam
- Reactie lichaam op giftige stoffen
- Alternatieven voor dierproeven
Wageningen Food Safety Research (WFSR) onderzoekt de werking van stoffen in voeding die potentieel giftig kunnen zijn. Giftige stoffen in voeding zijn contaminanten en natuurlijke toxinen, waaronder chemische stoffen zoals PFAS, pesticiden, zware metalen en mycotoxinen (schimmelgif). Deze stoffen komen in voeding door milieuvervuiling, landbouwprocessen en verwerking of kunnen van nature aanwezig zijn.
Over de expertise
Bij WFSR onderzoeken we hoe toxische stoffen cruciale processen in het lichaam verstoren, en bij welke hoeveelheden dat gevaarlijk wordt. Omgekeerd onderzoeken we ook hoe het lichaam met (potentieel) toxische stoffen uit voeding omgaat. Als het lichaam effectief is in het afbreken en/of uitscheiden van een stof, dan zal de schadelijke werking daarvan meevallen.
Alternatieven dierproeven
In lijn met nationaal en Europees overheidsbeleid maken wij in ons onderzoek maximaal gebruik van alternatieven voor het gebruiken van proefdieren, met een focus op in vitro (in glas) en in silico (in de computer) testen.
In vitro en in silico technieken
Bij in vitro onderzoek worden geen mensen of dieren gebruikt, maar cellen. Zijn dat humane cellen, dan zijn de verkregen resultaten het meest representatief voor de mens. De eenvoudigste celsystemen bestaan uit losse cellen van één soort (bijvoorbeeld rode bloedlichaampjes), terwijl ingewikkelde modellen meerdere celtypes kunnen bevatten en een dichte 3D structuur vormen. Deze lijken daarmee meer op orgaanweefsel, en worden dan ook organoiden genoemd.
Bij in silico onderzoek gaat het om modellen die voorspellen welke stoffen bij welke hoeveelheden tot toxiciteit leiden. We kunnen ook de resultaten met in vitro modellen vertalen naar te verwachten in vivo effecten in hele organismen. In opkomst is het gebruik van AI en deep learning modellen, b.v. om te voorspellen welke nieuwe (of voorheen niet onderkende) stoffen een risico voor de voedselveiligheid kunnen vormen. Mengels van meerdere bekende toxische stoffen vormen ook een complexe uitdaging, vooral als die stoffen elkaars werking kunnen versterken.
Aanvullende producten en diensten (3)
Doe inspiratie op
Neem contact op met onze expert
Wilt u meer weten over ons onderzoek naar contaminanten en natuurlijke toxinen in voeding? Neem contact op met onze expert.
dr. A (Arie) van der Bent
DLO Groepshoofd






