Economie

Wageningen University & Research biedt u als docent op diverse manieren ondersteuning bij het vak economie, zoals doormiddel van online simulaties voor in de klas en lesmaterialen voor de bovenbouw van het vwo.

Online economie simulatie

Wageningen University & Research biedt online simulaties voor in de klas. Met deze unieke lessenserie wordt een brug geslagen tussen Wagenings onderzoek en lesstof voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Voor het vak  economie moet de speler de elektriciteitsvoorziening van een fictief  eiland zien te beheren gedurende de periode 2016 – 2050. De leerlingen stappen in het leven van een Wageningse econoom en sluiten de lessenserie af met een advies aan de minister van EL&I over de inrichting van het electriciteitsaanbod in de periode van 2016 tot 2050.

Naar de Economie Simulatie

Meer informatie over alle Simulaties

Nascholing voor docenten

Waterhandelspel

Het waterhandelspel (bordspel met spreadsheet) is een simulatiespel waarin je spelenderwijs kan ervaren hoe handel in waterrechten tot een efficiënte verdeling van water leidt. Het spel is een uitstekende demonstratie van handel in gebruiksrechten en van de werking van een markt in het algemeen en maakt zo de economische theorie zichtbaar. In het spel ervaren spelers een typisch milieu-economisch vraagstuk. Het spel wordt gespeeld met 8-40 spelers en één spelleider. Het duurt 1 tot 2 uur.

Onderwerpen die in de nabespreking aan bod kunnen komen zijn:

  • Welke beleidsinstrumenten kan je gebruiken om water slimmer en efficiënter te gebruiken of om water op een eerlijke manier te verdelen?
  • Wat zijn de kosten en de effectiviteit van bepaalde beleidsinstrumenten?

De kosten van het spel bedragen 25 euro. De aanvraag kan gedaan worden via het contactformulier.

Workshop lesmaterialen bovenbouw vwo

Wageningen University & Research organiseert met regelmaat workshops waarin verschillende lesmaterialen, ontwikkeld voor gebruik in de economie-klas, worden behandeld. Tijdens deze workshop hoort u de ins en outs van een (online) Economie Simulatie en een Waterhandelspel (bordspel) en wordt het gebruik ervan geoefend zodat u het naderhand in uw eigen klas in kunt zetten. de volgende workshop wordt in september/oktober georganiseerd. U kunt uw interesse alvast kenbaar maken via het contactformulier.

Nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven van de activiteiten voor docenten kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief voor docenten en decanen