Gezondheidseffecten van voeding

Voedingsonderzoek biedt veelbelovende oplossingen om de gezondheid positief te beïnvloeden en het risico op chronische ziekten te verlagen.

Wageningen Food & Biobased Research evalueert de mogelijke gezondheidseffecten van voedingsmiddelen, van lead finding (screenen van voedingscomponenten op potentiële werking) en preklinisch testen (in vitro en in vivo) tot humane studies. Ons uiteindelijke doel: wetenschappelijk bewezen oplossingen voor een optimale gezondheid in elke fase van het leven.

Voedingsmiddelen voor een optimale gezondheid

Voeding geeft smaak, voedingswaarde en wordt uitgebreid onderzocht vanwege positieve, fysiologische effecten die de gezondheid bevorderen en het risico op chronische ziekte zoveel mogelijk verlagen.

Claims die een verband leggen tussen de inname van voedingsmiddelen of ingrediënten en gunstige effecten op de gezondheid moeten wetenschappelijk worden onderbouwd en wettelijk worden goedgekeurd. Dit vraagt om gedegen bewijs voor een werkingsmechanisme uit klinisch, epidemiologisch en laboratoriumonderzoek.

Daarnaast geeft onderzoek naar de complexe relatie tussen voeding en gezondheid nieuwe kennis en inzichten voor het onderbouwen van richtlijnen, beleid en besluitvorming.

Op maat gemaakte onderzoeksoplossingen

Wageningen Food & Biobased Research biedt professionele ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van klinisch onderzoek, waarmee gezondheidseffecten van voedingsmiddelen of ingrediënten worden geëvalueerd om zo bij te dragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaims, -beleid en -aanbevelingen.

We werken samen met een breed netwerk aan partners en beschikken over uitstekende onderzoeksfaciliteiten om onderzoekers te kunnen ondersteunen in het hele traject van in vitro testen tot humane studies. We denken graag mee bij het opstellen van de onderzoeksmethode, statistische analyse van de data of publicatie van de resultaten.

Case studies

Ondersteuning bij klinische onderzoek is altijd maatwerk. In overleg met de klant bespreken we welke ondersteuning van toepassing is. Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel.

In het IBSQutrition-project combineerden we in vitro darmmodellen met in vivo interventiestudies om te ontdekken of bepaalde voedingsmiddelen, voedingscomponenten en eetpatronen, verband hielden met een betere kwaliteit van leven voor mensen met een prikkelbare darm.

De FIBER-studie betrof een onderzoek in een real-life setting. Deelnemers kregen thuis maaltijdboxen met producten waarin extra vezels waren verwerkt of controleproducten, daarbij onderzochten we het effect van de extrinsieke tarwevezels op de stoelgang.

Samenwerken aan nieuwe onderzoek

Wij werken graag samen bij het opzetten, uitvoeren en rapporteren van (pre)klinisch voedingsonderzoek. Meer weten over de mogelijkheden voor uw project? Neem contact met ons op.