Nutrition to improve health status

Gezondheidseffecten van voeding

Producten waarvan wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze echt bijdragen aan de gezondheid van de consument: steeds meer mensen staan hiervoor open. Wageningen Food & Biobased Research biedt bedrijven kennis, inzichten en tools om te komen tot ingrediënten, producten en concepten met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten.

Novel food dossier

Verbetert deze voedingsvezel de darmgezondheid van mensen? Is een product met een suikervervangend ingrediënt gezond? En welke receptuur is geschikt voor mensen met voedselallergie? Wie gezonde producten en ingrediënten op de markt wil brengen, loopt tegen vragen aan die niet zo makkelijk te beantwoorden zijn. Wageningen Food & Biobased Research helpt bedrijven de (personalised) gezondheidseffecten van ingrediënten, producten en voedingspatronen te begrijpen en wetenschappelijk te onderbouwen. Dat vergroot de kans dat gezondheidsclaims en novel food dossiers worden goedgekeurd door EFSA, en daarmee op succes in de markt.

Van literatuurstudie tot klinische studie

Van literatuuronderzoek, biochemische analyse en humane interventiestudie tot wetenschappelijk onderbouwd novel food dossier: Wageningse experts bieden ondersteuning in het hele innovatietraject. Wij doen al jaren klinisch onderzoek onder speciale doelgroepen als ouderen, kinderen of mensen met voedselallergie. Door onze ervaring weten wij precies hoe je de gezondheidseffecten van micro- en macro-ingrediënten onderzoekt; bijvoorbeeld die van koolhydraten en vezels op de darmgezondheid en het afweersysteem, of aan die van vetten en vetzuren op cognitie. We onderzoeken ook hoe individuen reageren op ingrediënten en producten, onder andere via challenge-testen.

Gezondheidseffecten bij gezondheid en ziekten

De gezondheidseffecten van voedingsmiddelen(-ingrediënten) bij gezonde en/of zieke mensen zijn het vertrekpunt voor verschillende studies die Wageningen Food & Biobased Research coördineert. In hoeverre gaat de kwaliteit van leven bij mensen met het prikkelbaardarmsyndroom (PDS) vooruit door aangepaste voeding? Die vraag staat centraal in het project IBSQutrition (2017-2021). Inzichten en tools waarmee bedrijven bewezen gezonde, vezelverrijkte voedingsmiddelen kunnen ontwikkelen, zijn het resultaat van FibeBiotics (2012-2016) In dit Europese project met 17 partners werden behalve biochemische analyses ook tal van verterings- en fermentatiestudies gedaan.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Gezondheidseffecten van ingrediënten en producten wetenschappelijk onderbouwen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Meer weten?

Onderzoeksprogramma Nutrition and health