Versnelling van de eiwittransitie

Over deze expertise
In het kort- Inzicht in opvattingen
- Consumptietrends
- Strategie gedragsverandering
- Integrale benadering
De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2030 een verhouding van 50:50 te bereiken tussen dierlijke en plantaardige eiwitinname. Deze verandering draagt bij aan betere volksgezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Wageningen University & Research onderzoekt hoe deze overgang kan worden versneld. Daarbij kijken we naar consumentengedrag, prikkels, en het institutionele en beleidsmatige speelveld.
Om de overgang naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem te versnellen, kiezen wij voor een integrale aanpak. Wij analyseren belangrijke factoren zoals consumptiegedrag, het aanbod in supermarkten, marketingstrategieën en publieke opvattingen. Zo brengen we knelpunten en kansen in de voedselomgeving in kaart.
Met onze jaarlijkse Eiwitmonitor volgen we de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten in Nederlandse supermarkten. In 2024 bestond 38% van de eiwitrijke producten uit plantaardige varianten. Toch blijft de consumptie daarbij achter. Dit onderstreept de noodzaak van gerichte interventies.
Onze experts werken samen met retailers om de voedselomgeving te verbeteren. Denk aan een slimmere inrichting van schappen, aangepaste prijsstrategieën en effectievere marketing. Ook adviseren we beleidsmakers over strategieën die het consumentengedrag positief beïnvloeden. Zo dragen we bij aan het behalen van de nationale doelstellingen voor de eiwittransitie. Ons onderzoek biedt overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties een stevig fundament voor actie.
Doe inspiratie op
Aanvullende producten en diensten (3)
Neem contact op met onze expert
Heeft u een vraag over het versnellen van de eiwittransitie of wilt u samenwerken? Neem dan contact op.
prof.dr. MC (Marleen) Onwezen
Sr. Researcher in consumer behaviour / Buitengewoon hoogleraar






