Nutrition to improve health status

Gezondheidseffecten en biobeschikbaarheid van voeding

Gezond eten kan ziekten helpen voorkomen en behandelen. Maar welke voedingsmiddelen dragen bij aan welke effecten? En gelden deze voor iedereen of alleen voor specifieke groepen? Wageningen University & Research biedt leveranciers en fabrikanten de kennis, inzichten en tools die nodig zijn om ingrediënten en voedingsproducten met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten te ontwikkelen.

Verbeteren prebiotische vezels de darmgezondheid? Zijn plantaardige eiwitten een gezond alternatief voor vlees en zuivelproducten? Hoe worden effecten op de samenstelling van microbiota gemeten? Iedereen die ‘gezonde’ ingrediënten en voedingsmiddelen op de markt brengt, moet de toegevoegde waarde ervan bewijzen. Wij helpen leveranciers en fabrikanten om de gezondheidseffecten van innovaties en productverbeteringen te begrijpen en wetenschappelijk te onderbouwen. Dit vergroot de kans dat gezondheidsclaims worden goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) – cruciaal voor marktintroductie en -succes.

Nutrition Research Pipeline

Van literatuuronderzoek tot klinische studie

Van literatuuronderzoek tot in vitro screening, humane interventiestudies en datagedreven modellering: Wageningse experts bieden ondersteuning door het hele innovatietraject. Door onze jarenlange ervaring formuleren we meteen de juiste onderzoeksvragen die leiden tot op maat gemaakte onderzoeksstrategieën. Er wordt een breed scala aan onderzoeksmethoden ingezet om mechanistisch inzicht te krijgen in effecten op en in het maagdarmkanaal. Labstudies worden zowel apart als in combinatie met proeven bij mensen uitgevoerd. Wageningse experts kunnen ook ondersteuning bieden bij het schrijven van artikelen in peer-reviewed vakbladen.

Duurzame eiwitten

Onderzoek naar de gezondheidseffecten van ingrediënten en voedingsmiddelen is het vertrekpunt van verschillende studies gecoördineerd door Wageningen University & Research. Zo onderzoeken Wageningse wetenschappers in het IBSQutrition-project of een verbeterd voedingspatroon een positief effect heeft op de kwaliteit van leven bij mensen met Prikkelbare Darm Syndroom (IBS). Hierbij worden experimenten met in vitro darmmodellen gecombineerd met interventiestudies.

Een betrouwbare in vitro DIAAS-berekeningsmethode voor het beoordelen van de eiwitkwaliteit en een nieuwe benadering om de darmbarrièrefunctie te bestuderen in een ‘lab-on-a-chip'-model zijn de resultaten van Sustainable Future Proteins (2018-2020). Het onderzoek geeft inzicht in de verschillen tussen duurzame eiwitbronnen, en biedt aanknopingspunten voor verbeteren van de verteerbaarheid.

Doel van REBUS (2020-2024) is om smakelijke producten te ontwikkelen en te herformuleren die consumenten helpen om verantwoorde en gezondere keuzes te maken die aansluiten bij hun behoeften en voorkeuren. In dit project combineren Wageningse experts hun unieke kennis van productherformulering en de effecten van voeding op de glucoserespons. Deze respons koppelen ze aan het welzijn dat proefpersonen ervaren.

Meer weten?

Gezondheidseffecten van ingrediënten en producten wetenschappelijk onderbouwen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.