Kwaliteitsbeheersing tijdens bewaring en transport

Kwaliteitsbeheersing tijdens bewaring en transport

Optimale condities tijdens bewaren en transport met een laag energieverbruik. Daar draait het om bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie conditioneringsinstallaties en bewaarsystemen. Wageningen Food & Biobased Research geeft technologiebedrijven inzicht in de mogelijkheden die (innovatieve) technologieën bieden om bederfelijke producten te bewaren en transporteren. Zo kunnen deze bedrijven weloverwogen afwegingen maken in het innovatietraject.

Energiezuinig koelen

Hoeveel energie verbruikt deze koelmethode? Bij welke systeeminstelling functioneert hij optimaal? En voor welke producten is het geschikt? Technologiebedrijven werken hard aan energiezuinige conditioneringsinstallaties en bewaarsystemen. Daarbij spelen ze zo goed mogelijk in op de behoefte van hun afnemers: voedselproducenten, transportbedrijven en retailers. Wageningen Food & Biobased Research biedt expertise en toegang tot innovatie waarmee nieuwe toepassingen ontsloten worden. Technologiebedrijven kunnen hiermee hun IP versterken en met een wetenschappelijk onderbouwd verhaal de markt op.

Meest veelzijdige onderzoeksfaciliteit

Wageningse experts verdiepen zich al ruim tachtig jaar in het meten van kwaliteit en het verlengen van de houdbaarheid van versproducten. De expertise loopt uiteen van naoogsttechnologie en robotica & computer-vision-technieken tot bewaren, agrologistiek en verpakken. Onderzoek vindt plaats in ‘s werelds meest veelzijdige onderzoeksfaciliteit voor naoogsttechnologie en agrofood-robotica. Elke vraag over het bewaren en transport van versproducten is hier op zowel grote schaal (denk aan een klimaatcel waar een vrachtwagen in past) als kleine schaal (mini-klimaatcellen voor enkele producten) te bestuderen.

Kwaliteitsverbetering en duurzaam koelen

De kwaliteit van groente en fruit door de keten heen verbeteren is het doel van het project Fresh on Demand. Wageningse experts werken hiervoor samen met bedrijven aan een slim gebruik van (kwaliteits)informatie uit verschillende schakels in de keten. In het project ZoCool! ontwikkelden zij samen met een aantal technologieleveranciers een regelsysteem dat zonne-energie maximaal benut voor het koelen van versproducten. Dit systeem kan het koelproces al met een beperkte investering verduurzamen, het koelvermogen verhogen en de koelkwaliteit behouden. De koelinstallatie wordt stabiel aangedreven, ondanks pieken en dalen in de koudevraag en het aanbod in zonne-energie.

Meer weten?

Met energiezuinige conditioneringsinstallaties en bewaarsystemen de markt op? Wageningen Food & Biobased Research geeft inzicht in de meerwaarde van en marktkansen voor technische innovaties. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.