Microbiologie en voedselveiligheid

Microbiologie

Wageningen Food Safety Research (WFSR) doet onmisbaar onderzoek naar de veiligheid van ons voedsel. Elke dag testen wij producten op de mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Salmonella of Campylobacter in kip, en het norovirus in oesters en op frambozen. Daarnaast analyseren we ons voedsel op de aanwezigheid van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Met ons onderzoek ondersteunen we onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Onze expertises op het gebied van microbiologische voedselveiligheid


Werken aan voedselveiligheid in Nederland en Europa

Het microbiologisch onderzoek van Wageningen Food Safety Research gaat verder dan alleen het testen van producten op ziekteverwekkers. Door ons verdiepende onderzoek halen we meer uit de gegevens die we genereren. We houden door de jaren heen trends bij en we vergelijken de genetische code van ziekteverwekkers. Hiermee zoeken we actief naar besmettingsbronnen met partners als de NVWA, het RIVM en de GGD. Ook analyseren we bacteriën op hun antimicrobiële resistentie patroon. Zo werken we op verschillende manieren aan de voedselveiligheid in Nederland en Europa.

Honderdduizenden analyses per jaar

Wageningen Food Safety Research is de ideale partner voor onderzoek naar voedselveiligheid. We ondersteunen de Nederlandse overheid bij de uitvoering van wet- en regelgeving, die noodzakelijk is om veilig voedsel te kunnen garanderen. Onze onderzoekers voeren jaarlijks honderdduizenden analyses uit. Daarnaast zijn onze laboratoria ISO 17025-geaccrediteerd (RvA nummer L014) waarmee we de kwaliteit van ons onderzoek kunnen garanderen.  

Microbiologie en voedselveiligheid

Lees meer over onze vier expertises virologie, bacteriologie, genomics en antimicrobiële resistentie onderzoek (AMR): wat deze werkvelden inhouden en hoe we daarmee bijdragen aan voedselveiligheid.

Aanmelden en inzenden bacteriële isolaten

Als u afspraken hebt gemaakt over het aanmelden en inzenden van bacteriële isolaten kunt u dat met dit formulier doen.

Waarom Wageningen Food Safety Research

  • Laboratorium en desk expertise
  • Geaccrediteerd onderzoek
  • Van klassieke tot moleculaire methoden
  • Routine analyse en onderzoek
  • Nationaal Referentie Laboratorium (NRL)