
Microbiologie
Wageningen Food Safety Research (WFSR) doet onmisbaar onderzoek naar de veiligheid van ons voedsel. Elke dag testen wij producten op de mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Salmonella of Campylobacter in kip, en het norovirus in oesters en op frambozen. Daarnaast analyseren we ons voedsel op de aanwezigheid van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Met ons onderzoek ondersteunen we onder meer de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Onze expertises op het gebied van microbiologische voedselveiligheid
Virologie
Bij Wageningen Food Safety Research kijken we naar virussen die via voedsel overdraagbaar zijn. Dit soort virussen zijn vaak bijzonder stabiel: ze zijn, meer dan de meeste bacteriën, bestand tegen grote mate van uitdroging en verhitting en kunnen erg lang infectieus blijven. Dit is in voedsel meestal langer dan het voedselproduct houdbaar is. Voorbeelden zijn het norovirus, bekend van uitbraken van buikgriep in ziekenhuizen en op cruiseschepen, en het hepatitis A virus, dat bij blootstelling kan leiden tot geelzucht met langdurige vermoeidheid of ergere gezondheidsklachten. Elk jaar worden meer mensen ziek door consumptie van voedsel met norovirus dan door enig ander micro-organisme. Betrouwbaar onderzoek naar de virologische gevaren in voedsel is dan ook van groot belang.
Bacteriologie
Wageningen Food Safety Research doet onderzoek naar voedsel overdraagbare bacteriën. In Nederland zijn we het aangewezen laboratorium voor de monitoring op bacteriologische voedselveiligheid in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dagelijks onderzoeken we honderden voedselmonsters van uiteenlopende herkomst met geaccrediteerde detectiemethoden op de aanwezigheid van schadelijke bacteriën zoals Salmonella en Listeria.
Antimicrobiële resistentie onderzoek
Antibiotica zijn essentiële medicijnen tegen bacteriële infecties. Ze doden bacteriën of remmen hun groei, waardoor het afweersysteem de infectie kan opruimen. Maar antibiotica kunnen hun werking verliezen als bacteriën er niet meer gevoelig voor zijn: ze hebben dan resistentie ontwikkeld. Het veelvuldig gebruik van antibiotica stimuleert het ontstaan en groeien van (multi)resistente bacteriën. Een infectie door resistente bacteriën is vanzelfsprekend moeilijker te behandelen. Het is dus van groot belang dat we wereldwijd actie ondernemen tegen antibiotica resistentie, ook wel bekend onder de afkorting AMR (antimicrobial resistance).
Genomics
Genomica, de studie naar erfelijkheid en genen (DNA) in een cel of organisme, speelt een belangrijke rol bij het microbiologisch onderzoek van Wageningen Food Safety Research. Bij het onderzoeken van bacteriën wordt veel aandacht besteed aan Genomics. Ook het virologie-onderzoek maakt meer en meer gebruik van Genomics toepassingen. Bij Genomics werken we bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van het gehele DNA van bacteriën: whole genome sequencing (WGS). Deze onderzoeken leveren een schat aan informatie op. WGS maakt het mogelijk om stammen uit verschillende voedselproducten met elkaar te vergelijken. Is een genoomsequentie al eerder aangetroffen? Hebben ze een gedeelde herkomst?
Werken aan voedselveiligheid in Nederland en Europa
Het microbiologisch onderzoek van Wageningen Food Safety Research gaat verder dan alleen het testen van producten op ziekteverwekkers. Door ons verdiepende onderzoek halen we meer uit de gegevens die we genereren. We houden door de jaren heen trends bij en we vergelijken de genetische code van ziekteverwekkers. Hiermee zoeken we actief naar besmettingsbronnen met partners als de NVWA, het RIVM en de GGD. Ook analyseren we bacteriën op hun antimicrobiële resistentie patroon. Zo werken we op verschillende manieren aan de voedselveiligheid in Nederland en Europa.
Honderdduizenden analyses per jaar
Wageningen Food Safety Research is de ideale partner voor onderzoek naar voedselveiligheid. We ondersteunen de Nederlandse overheid bij de uitvoering van wet- en regelgeving, die noodzakelijk is om veilig voedsel te kunnen garanderen. Onze onderzoekers voeren jaarlijks honderdduizenden analyses uit. Daarnaast zijn onze laboratoria ISO 17025-geaccrediteerd (RvA nummer L014) waarmee we de kwaliteit van ons onderzoek kunnen garanderen.
Microbiologie en voedselveiligheid
Lees meer over onze vier expertises virologie, bacteriologie, genomics en antimicrobiële resistentie onderzoek (AMR): wat deze werkvelden inhouden en hoe we daarmee bijdragen aan voedselveiligheid.
Aanmelden en inzenden bacteriële isolaten
Als u afspraken hebt gemaakt over het aanmelden en inzenden van bacteriële isolaten kunt u dat met dit formulier doen.
Waarom Wageningen Food Safety Research
- Laboratorium en desk expertise
- Geaccrediteerd onderzoek
- Van klassieke tot moleculaire methoden
- Routine analyse en onderzoek
- Nationaal Referentie Laboratorium (NRL)