Humane Voeding en Gezondheid

De afdeling Humane Voeding en Gezondheid heeft als missie om de gezondheid van mensen te verbeteren met betere voeding. We hebben een brede expertise en uitstekende faciliteiten voor wetenschappelijk onderwijs over en onderzoek naar voeding voor mensen.
Onze leerstoelgroepen
Global Nutrition
Global Nutrition richt zich op voedingsbehoeften en interventies om de gezondheid gedurende de hele levensloop en wereldwijd te verbeteren. Wij concentreren ons in ons onderzoek en onderwijs op voedingsstoffen, voedingspatronen en voedselsystemen, met zowel een fysiologische als een ecologische focus.

Nutrition and Disease
Nutrition and Disease richt zich op cardiometabole ziekten, kanker, obesitasbehandeling en ziektes bij vrouwen. Onze maatschappelijke missie is het verlagen van het risico op (chronische) ziekten en het verbeteren van de gezondheid van mensen met een ziekte door betere voeding. Onze wetenschappelijke missie is het uitvoeren van interdisciplinair observationeel en experimenteel onderzoek bij mensen naar de rol van voeding in de etiologie van ziekten, tijdens behandeling en voor de prognose.

Nutritional Biology
De missie van de Nutritional Biology Group is het ontrafelen van de wisselwerking tussen voeding en de menselijke biologie om de gezondheid te verbeteren, met als doel het behouden of verbeteren van de fysieke en cognitieve prestaties van mensen tijdens het ouder worden, bij acute of chronische ziekten en tijdens revalidatie. Onze focus ligt op de (patho)fysiologie van het bewegingsapparaat, de hersenen en het spijsverteringsstelsel.

Nutrition, Metabolism and Genomics
De missie van Nutrition, Metabolism and Genomics is om bij te dragen aan een beter begrip van de moleculaire werkingsmechanismen van voedingsstoffen en hun invloed op de menselijke gezondheid en het metabolisme. De focus ligt in het bijzonder op de rol van voedingsvetten en voedingsvezels.

Sensory Science and Eating Behaviour
De belangrijkste onderzoeksuitdaging van Sensory Science and Eating Behaviour is het beter begrijpen van eetgedrag vanuit een sensorisch, fysiologisch en psychologisch perspectief. We willen inzicht krijgen in hoe sensorische eigenschappen de voedselkeuze, -inname en gezondheid beïnvloeden. Sensorische wetenschap fungeert als een brug tussen de consument, voeding, eetgedrag, gezondheid en welzijn.


Global Nutrition
Global Nutrition richt zich op voedingsbehoeften en interventies om de gezondheid gedurende de hele levensloop en wereldwijd te verbeteren. Wij concentreren ons in ons onderzoek en onderwijs op voedingsstoffen, voedingspatronen en voedselsystemen, met zowel een fysiologische als een ecologische focus.

Nutrition and Disease
Nutrition and Disease richt zich op cardiometabole ziekten, kanker, obesitasbehandeling en ziektes bij vrouwen. Onze maatschappelijke missie is het verlagen van het risico op (chronische) ziekten en het verbeteren van de gezondheid van mensen met een ziekte door betere voeding. Onze wetenschappelijke missie is het uitvoeren van interdisciplinair observationeel en experimenteel onderzoek bij mensen naar de rol van voeding in de etiologie van ziekten, tijdens behandeling en voor de prognose.

Nutritional Biology
De missie van de Nutritional Biology Group is het ontrafelen van de wisselwerking tussen voeding en de menselijke biologie om de gezondheid te verbeteren, met als doel het behouden of verbeteren van de fysieke en cognitieve prestaties van mensen tijdens het ouder worden, bij acute of chronische ziekten en tijdens revalidatie. Onze focus ligt op de (patho)fysiologie van het bewegingsapparaat, de hersenen en het spijsverteringsstelsel.

Nutrition, Metabolism and Genomics
De missie van Nutrition, Metabolism and Genomics is om bij te dragen aan een beter begrip van de moleculaire werkingsmechanismen van voedingsstoffen en hun invloed op de menselijke gezondheid en het metabolisme. De focus ligt in het bijzonder op de rol van voedingsvetten en voedingsvezels.

Sensory Science and Eating Behaviour
De belangrijkste onderzoeksuitdaging van Sensory Science and Eating Behaviour is het beter begrijpen van eetgedrag vanuit een sensorisch, fysiologisch en psychologisch perspectief. We willen inzicht krijgen in hoe sensorische eigenschappen de voedselkeuze, -inname en gezondheid beïnvloeden. Sensorische wetenschap fungeert als een brug tussen de consument, voeding, eetgedrag, gezondheid en welzijn.
Vrijwilligers gezocht
De afdeling Humane Voeding en Gezondheid is gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid van de mens. Regelmatig starten nieuwe onderzoeken, waarvoor vrijwilligers gezocht worden.
Mediacontacten en hun expertise
De leerstoelgroepen van Humane Voeding en Gezondheid bevinden zich in gebouwen 124 (Helix) en 115 (Impulse).
- Algemeen: G (Guido) Camps PhD
- Geur en smaak: dr. S (Sanne) Boesveldt
- Gezondheidseffecten van bewerkt voedsel, voedingsgedrag: prof.dr. CG (Ciaran) Forde
- Nutriënten en supplementen: prof.dr. RF (Renger) Witkamp
- Ondervoeding: dr.ir. EF (Elise) Talsma
- Verzadiging en (regulatie van) voedselinname: dr.ir. M (Monica) Mars
- Voeding en darmgezondheid: prof.dr. BJM (Ben) Witteman MD
- Voeding en diabetes, suiker, koolhydraten: prof.dr.ir. EJM (Edith) Feskens
- Voeding en duurzaamheid: S (Sander) Biesbroek PhD
- Voeding en hart- en vaatziekten, zout, omega 3-vetzuren: prof.dr. JM (Marianne) Geleijnse
- Voeding en kanker: prof.dr.ir. E (Ellen) Kampman
- Voeding en obesitas: prof.dr. EJ (Eric) Hazebroek
- Voeding en ouderen, veroudering: dr.ir. P (Pol) Grootswagers
- Voeding en sport: dr. MR (Marco) Mensink
- Voedingsbeleid: prof.dr. JM (Marianne) Geleijnse
Pers
Voor pers vragen neem contact op met:
MSE (Marleen) den Hartog
Marketing communications advisor



