Dossier
Effect van natuur op gezondheid
Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van de mens, van kinderen tot ouderen. Wageningen University & Research onderzoekt het optimaal inrichten en beheren van de groene ruimte, de invloed van de inrichting van het landschap en de stedelijke omgeving op de sociale veiligheid en mogelijkheden om de bestaande groene ruimte beter te benutten om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden.
Een natuurlijke omgeving kan op de volgende manieren bijdragen aan gezondheid van mensen:
- Herstel van stress
- Aanzetten tot sociaal contact
- Bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen
- Persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen
- Stimuleren tot bewegen
Recente publicaties
- Loodverlies en het gebruik van loodvervangers in de sportvisserij: analyses van de 2017-2021 Screening Surveys
- Groen vermindert stress
- Groen en Gezondheid in vogelvlucht
- De betekenis van natuur in en om de stad voor de gezondheid van haar inwoners
- Beleidsdenken over stedelijk groen en gezondheid: en de mate waarin dit zich laat onderbouwen vanuit het onderzoek
Alle publicaties (1986 - heden)
Bekijken
-
pH-induced conformational changes of lupin protein-pectin mixtures and its effect on air-water interfacial properties and foaming functionality
Food Hydrocolloids (2025), Volume: 158 - ISSN 0268-005X -
Consumer acceptance of mycelium as protein source
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Dietary starch, non-starch polysaccharides and their interactions affect nutrient digestibility, faecal waste production and characteristics differentially in three salmonids : Rainbow trout, Atlantic salmon and Arctic charr
Aquaculture (2025), Volume: 595 - ISSN 0044-8486 -
Effects of settleable versus unsettled biofloc removal strategy on aquaculture system performance and microbial community
Aquaculture (2025), Volume: 595, Issue: 1 - ISSN 0044-8486 -
Can earthworms and root traits improve plant struvite-P uptake? A field mesocosm study
Agriculture, Ecosystems and Environment (2025), Volume: 377 - ISSN 0167-8809 -
Plate size or plating? Effects of visual food presentation on liking, appetite, and food-evoked emotions in online and real-life contexts
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Unravelling the dominant role of phosphorylation degree in governing the functionality of reassembled casein micelles : Implications for future dairy production through precision fermentation
Food Hydrocolloids (2025), Volume: 159 - ISSN 0268-005X -
Prokaryotic and eukaryotic microbial community dynamics in biofloc systems supplemented with non-starch polysaccharides
Aquaculture (2025), Volume: 594 - ISSN 0044-8486 -
The ‘Carrot Test’ : An approach to characterize individual differences in oral processing behaviour and eating rate
Food Quality and Preference (2025), Volume: 122 - ISSN 0950-3293 -
Microtube self-assembly leads to conformational freezing point depression
Journal of Colloid and Interface Science (2025), Volume: 677 - ISSN 0021-9797 - p. 781-789.