De dataslimme stad

Hoogwaardige data is onmisbaar bij de ontwikkeling van duurzame steden. Satellieten, sensoren, camera’s, smartphones en sociale media leveren ongelooflijke hoeveelheden data. Met deze data kunnen we in real time patronen observeren die inzicht bieden in het gedrag van steden en hun inwoners. Stadsplanners, besluitvormers en bedrijven die investeren in duurzame steden kunnen sociale, economische, technische en milieudata inzetten voor slimme oplossingen.

  • Smart city

Dataslimme oplossingen voor het ontwerpen van duurzame steden

Wageningen gebruikt technologie├źn zoals kunstmatige intelligentie, open en gekoppelde data, sensors op afstand en geo-informatie, onder andere om informatie te verzamelen over het klimaat in de stad, groengebieden en het gedrag van inwoners. Deze informatie maken we beschikbaar voor stadsplanners en bestuurders om het ontwerpproces te vergemakkelijken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld satellietbeelden om groenoppervlakken in tuinen te analyseren en in te schatten hoe veel groengebied er nodig is voor de waterkringloop.

  • Modelleren van geo-informatie voor stedelijke planning
  • Sensoren op afstand en data van satellietbeelden
  • Machine-learningalgoritmen en kunstmatige intelligentie

Kwaliteit en categorisatie van data

We ondersteunen bedrijven bij het ontwikkelen van hoogwaardige datasets door middel van gebruiksgeschikte systemen. Ook clusteren en categoriseren we bestaande datasets voor verschillende klanten en eindgebruikers, en gebruiken we data om trends te analyseren en ruis weg te filteren.

  • Categorisatie en clustering van data
  • Optimalisering van datasets door middel van gebruiksgeschikte systemen
  • Analyseren van stedelijke trends, patronen en ritmes
Een slimme stad levert waardevolle data die we verzamelen, analyseren, categoriseren en eenvoudig beschikbaar maken voor stadsplanners en bestuurders
Marian Stuiver

Interactie tussen mensen en data

Een slimme stad biedt niet alleen informatie over zichzelf, maar ook over de stadsbewoners. We onderzoeken hoe mensen in de stad zich gedragen en in welke patronen, en hoe dit correspondeert met stedelijke ontwikkeling. Zo gebruiken we zulke data bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van toeristenstromen of het bouwen van participerende apps en games. Aan de andere kant betrekken we de inwoners bij dataverzameling via burgerwetenschapsprojecten.

  • Burgerwetenschap
  • Participatie op basis van technologie (apps en games)
  • In kaart brengen van routes en toeristenstromen

Showcases

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan