Klimaatslimme landbouw

Steeds onvoorspelbaarder weer en extreme weersomstandigheden zorgen ervoor dat boeren regelmatig geconfronteerd worden met hoge opbrengstverliezen. Aan de ene kant draagt landbouw voor meer dan 10% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar aan de andere kant moet de sector voldoende voedsel produceren om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. Met kennis gebaseerd op wetenschappelijk bewijs biedt Wageningen Environmental Research de landbouwsector manieren om zowel klimaatbestendiger en klimaatvriendelijker te zijn als voldoende opbrengsten te realiseren.

  • climate_smart_agriculture_shutterstock_622847135.jpg
  • climate_smart_agriculture_shutterstock_622847135.jpg

We bedenken innovatieve manieren om deze problemen aan te pakken en bieden een breed scala aan diensten om boeren, agrofoodbedrijven en overheden in staat te stellen klimaatslimme landbouw toe te passen.

Ondersteuning van early adopters

Bij de overgang naar klimaatslimme landbouw (CSA) zijn boeren, agrofoodbedrijven, overheden en consumenten betrokken. Wageningen Environmental Research ondersteunt early adopters van technologische innovaties die landbouwbedrijven klimaatbestendig en energieneutraal willen maken. Een voorbeeld is verticale landbouw, wat niet alleen de hoeveelheid benodigde landruimte vermindert, maar ook zorgt dat het hele jaar door kan worden geteeld.

Pakketten gebaseerd op context

Wageningen Environmental Research ontwikkelt ook context-gebaseerde pakketten die ons brede scala aan expertise bundelen. We bieden technisch advies, bijvoorbeeld over watereffici├źnte irrigatietechnologie├źn en bodemverbetering, en economisch advies over bedrijfsmodellen, vermindering van beleggingsrisico's en verbetering van de financieringsvooruitzichten.

Sociale dimensie

Klimaatvriendelijke landbouw omvat ook een sociale dimensie, die we aanpakken door een constructieve dialoog tussen belanghebbenden en leerprocessen over nieuwe praktijken te ondersteunen.

  • Community-building
  • Coachingssessies om klimaatvriendelijker te worden